2015. november 28., szombat

Tökéletes rántott csirke receptje



Panírozni sokféleképpen lehet, a túlhasznált Shakespeare-idézetet itt is lehetne parafrazálni: többféle panírok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes… A liszt-tojás-zsemlemorzsa triója apró trükkökkel színesíthető: kukoricalisztet használva édeskésebb, vörösebb lesz a panír, a japán pankómorzsától vagy a morzsolt kukoricapehelytől ropogósabb, de szórhatunk a zsemlemorzsába robotgépben finomra aprított nyers karfiolt, s egyik kedvencem a zsályás panírban kisütött csirkemáj.



S ha már a Hamletből idéztünk, hozzátesszük: Dániában sok minden gördülékenyen megy, kivéve a rántott hús sütését. Midőn az egyik jó nevűnek mondott étteremben hirtelen honvágyból és némi komparatív célzattal rántott szeletet rendeltünk, kaptunk helyette egy halványsárga, olajat izzadó, málló paníros rémséget. Most nyilvánvalóan nem ennek a receptjét, hanem dél-kínai beütést tükröző panírozott csirkecombokét kottáznánk a konyhában.

Hozzávalók:
8-10 csirke alsócomb
3-4 dl író vagy joghurt
2 tojás
20-20 dkg liszt és zsemlemorzsa
2 kiskanál ötfűszerkeverék
2-3 evőkanál hoisin szósz vagy szójaszósz
só, bors, csipetnyi cayenne bors, olaj a sütéshez
Elkészítés:

1. A csirkecombokat forgassuk bele egy éjszakára az íróba vagy a joghurtba, ez szaftossá teszi a húst. Másnap vegyük elő, csöpögtessük-rázogassuk le róla az írót/joghurtot, de letörölgetni nem kell.

2. A tojásokat a hoisin szóssszal vagy a szójaszósszal verjük fel, a lisztbe hintsük bele az ötfűszerkeveréket, a sót, a borsot és a cayenne borsot. Alaposan keverjük össze.

3. A csirkét a szokásos módon forgassuk meg előbb a fűszeres lisztben – mivel a csirke még magán hordja az írópác nedvét, a liszt jobban tapad rá –, aztán a kantoni és vietnami konyhában kedvelt hoisin szósszal (vagy szójaszósszal) ízesített tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában.

4. A sütőt melegítsük fel 180 fokra. A csirkecombokat forró olajban süssük 6-8 percig, aztán tegyük sütőrácsra és helyezzük be a sütőbe 10-15 percre, hogy egyenletesen átsüljön a belseje is. A ropogós csirkéhez köretként ropogós krumpliszeleteket kínálhatunk, a forró olaj úgyis kéznél van, abban kisüthető hamar.
 Megjegyzés: Természetesen ugyanezt előadhatjuk csirkemmellel vagy pulykamell filével is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése