2015. november 30., hétfő

Karácsonyi libamáj recept hagyományosan

Itt a karácsony és csak remélni tudjuk, van akkora szerencsénk, hogy valódi libamáj kerül a karácsonyi asztalra. Amióta nagy nemzeti gasztro gurunk lerántotta a leplet a libamáj hamisításról, semmi sem biztos.

Sőt: a kacsamáj is nagyszerű sütve…
A legeslegfontosabb, hogy ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a májunk. Ideálisan minimum fél, maximum egy kilót nyomjon. 1 kiló libamájhoz 1 kiló libazsír kell! Tetszik érteni az arányitást? A zsírt felolvasztjuk egy alkalmatos edényben - közben menjen a szagelszívó, vagy szellőztessünk rendesen -, és nem teszünk bele sót.Egyébként kockára vágott libahájat izzasztva még a zsírt is magunk nyerhetjük ki a májunkhoz,ha van rá időnk,és bírjuk a szagokat.De szép sárga,ikrás libazsírt talán a hamisítás veszélye nélkül vehetünk készen,dobozolva is piacon,hentesnél,baromfisnál.

Beledobunk egy fej felkarikázott hagymát, 3-4 fokhagymagerezdet, és csipet őrölt édesnemes pirospaprikát ( csak óvatosan, mert azt is hamisítják!) Amikor a zsír már meleg, de még nem forró, belehelyezzük a májunkat, amit előzőleg gondosan megszabadítottunk az esetleges csúnya erektől.A lebenyeket kicsit széthajtva megláthatjuk a vastag eret,amit lefelé óvatosan húzkodva likvidálunk. Lefedve 8-10 percig forraljuk, majd fedő nélkül megismételjük ugyanennyi időre ugyanezt.


Lényeges, hogy a máj már ne legyen nyers, de még ne is keményedjen meg. Ebbeli állapotában átszedjük egy jénai tálba – ha mégis vércsíkok-cseppek nyomát lelnénk a tálban, tegyük még vissza 4-5 percre.A lábosban maradt zsírt kiforraljuk annyira, hogy csöpp nedvesség sem maradjon benne. Aztán rászűrjük a májra, hogy teljesen ellepje, mellé tehetjük a hagymákat is.Most sózhatjuk,akár pici örőlt fehér borst is elbír.
A forró, tiszta zsírban nyeri el méltó befejezését a hagyományos, legegyszerűbb,ám tökéletes libamáj. Ha kihűlt, tegyük biztonságos, hideg helyre, várjuk éhesen, amíg megdermed és szeletelhető lesz.
Tipp:A libamájat felhasználás előtt egy éjszakára tegyük jeges vízbe vagy sós tejbe,szép lesz a színe,és rendesen "kivérzik".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése