A karácsonyi menüben szokásos ételek közé tartoznak a liba és
kacsasültek. A pulykával ellentétben a libát és a kacsát ritkábban sütik
egyben, sokkal gyakoribb sülteknél a comb és a mellek felhasználása. A
legjobban akkor járunk, ha a piacon szerezzük be a sülthöz való húsokat,
egyrészt mert ott szinte biztos, hogy kapunk, főleg, ha nem az utolsó
három-négy napra halogatjuk a bevásárlást.
Másrészt jóval olcsóbb is,
mintha szupermarketekben próbáljuk előre csomagoltan, vagy
vágottan beszerezni a hentespultnál. Ilyenkor akár másfélszer annyit is
fizethetünk.
Libasült párolt káposztával, hajában sült krumplival (3500 Ft körül)
Az egyik legjobb karácsonyi recept a libasült
párolt káposztával, melyet hagymás krumplival vagy hajában sült
krumplival szokás tálalni.
Hozzávalók:
A libához: egész liba vagy libacomb
só, majoránna, bacon szalonna
A
libát besózzuk, a belsejébe majorannát teszünk. A mellére és a combjára
bacont fektetünk, mert a liba könnyen kiszárad. Közepesen meleg sütőben
sütjük, a kisült lével, zsírral folyamatosan locsolgatjuk. Ha már puha,
levesszük a szalonnaszeleteket – már ami még megmaradt – és pirosra
sütjük. Praktikus dolog kihasználni a sütőkapacitást, és a tepsi alá
megmosott krumplit rakni. A krumpli sülési ideje kb. 4o-5o perc, ezután
kivesszük és konyharuhába bugyoláljuk, amíg kicsit meghül. A keletkezett
gőztől a. krumpli héja könnyen lejön.
A párolt káposztához:
1 fej piroskáposzta
2 fej hagyma
2 kanál cukor
ecet
kevés olaj, só, köménymag
A
káposztát és a hagymát szép vékonyra, szálasra vágjuk. Egy nagy
lábasban cukrot karamellizálunk majd felöntjük 2 dl vízzel és felfőzzük.
Ha már nincs ragacs, hozzáöntjük az olajat és beletesszük a káposztát
és a hagymát, és fedő alatt lassú tűzön kezdjük párolni. Sózzuk,
hozzáadjuk a köménymagot. Gyakran kevergessük, de vigyázzunk, hogy ne
törjük össze. Az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk, és amikor a
káposzta már puha, lesütjük. Vigyázzunk, hogy a káposzta ne főjön túl.
Ízesítjük ecettel és ha kell még cukorral. Ha még van variálni kedvünk,
menet közben reszelhetünk bele egy savanykás almát, tehetünk bele bort
is, persze csak mértékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése