2015. november 28., szombat

A karácsonyi libasült - mi így csináljuk

A karácsonyi menüben szokásos ételek közé tartoznak a liba és kacsasültek. A pulykával ellentétben a libát és a kacsát ritkábban sütik egyben, sokkal gyakoribb sülteknél a comb és a mellek felhasználása. A legjobban akkor járunk, ha a piacon szerezzük be a sülthöz való húsokat, egyrészt mert ott szinte biztos, hogy kapunk, főleg, ha nem az utolsó három-négy napra halogatjuk a bevásárlást.

Másrészt jóval olcsóbb is, mintha szupermarketekben próbáljuk előre csomagoltan, vagy vágottan beszerezni a hentespultnál. Ilyenkor akár másfélszer annyit  is fizethetünk.


Libasült párolt káposztával, hajában sült krumplival (3500 Ft körül)
Az egyik legjobb karácsonyi recept a libasült párolt káposztával, melyet hagymás krumplival vagy hajában sült krumplival szokás tálalni.  

Hozzávalók:
A libához: egész liba vagy libacomb
só, majoránna, bacon szalonna

A libát besózzuk, a belsejébe majorannát teszünk. A mellére és a combjára bacont fektetünk, mert a liba könnyen kiszárad. Közepesen meleg sütőben sütjük, a kisült lével, zsírral folyamatosan locsolgatjuk. Ha már puha, levesszük a szalonnaszeleteket – már ami még megmaradt – és pirosra sütjük. Praktikus dolog kihasználni a sütőkapacitást, és a tepsi alá megmosott krumplit rakni. A krumpli sülési ideje kb. 4o-5o perc, ezután kivesszük és konyharuhába bugyoláljuk, amíg kicsit meghül. A keletkezett gőztől a. krumpli héja könnyen lejön.

A párolt káposztához:
1 fej piroskáposzta
2 fej hagyma
2 kanál cukor
ecet
kevés olaj, só, köménymag

A káposztát és a hagymát szép vékonyra, szálasra vágjuk. Egy nagy lábasban cukrot karamellizálunk majd felöntjük 2 dl vízzel és felfőzzük. Ha már nincs ragacs, hozzáöntjük az olajat és beletesszük a káposztát és a hagymát, és fedő alatt lassú tűzön kezdjük párolni. Sózzuk, hozzáadjuk a köménymagot. Gyakran kevergessük, de vigyázzunk, hogy ne törjük össze. Az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk, és amikor a káposzta már puha, lesütjük. Vigyázzunk, hogy a káposzta ne főjön túl. Ízesítjük ecettel és ha kell még cukorral. Ha még van variálni kedvünk, menet közben reszelhetünk bele egy savanykás almát, tehetünk bele bort is, persze csak mértékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése